De fleste bønner skal iblødsættes 8 – 10 timer før de tilberedes for at reducere tilberedningstiden.
Smagen varierer mellem de forskellige bønner. De almindelige røde kidneybønner er søde og lidt melet, mens hvide bønner som butter beans har en smør- og mandelagtig smag.Bønner er geniale i gryderetter og simremad som f.eks. chili con/sin carne, som grøntsagsbøffer, fyld i supper eller til en hjemmerørt salsa. Det er vigtigt at bønner sættes iblød inden de koges for at fjerne lektiner og forkorte tilberedningstiden.
Har du travlt, så har vi sørget for, at du kan finde økologiske Urtekram bønner forkogte, som kan anvendes direkte fra dåsen.
Røde, grønne og sorte belugalinser behøver ikke sættes i blød inden anvendes. Ofte er de ”splittede”, som gør, at de kan koges direkte fra posen. Linser kan virke smagløse i sig selv, men deres bløde tekstur gør at de let optager smag fra krydderier og bouillon.
Røde Splitlinser har ofte hovedrollen i den krydrede, klassiske Dahl med indiske krydderier. Brug linser varme i supper og gryderetter, eller kolde som fyld i salater eller blendet til en smagfuld dip.
Kikærter er en klassiker hos mange fordi den indgår som ingrediens i hummus og falafler. Kikærter har en nøddeagtig smag og en tekstur, som gør den genial til gryderetter, fyld i salat eller ristede på panden med krydderier. De tørrede kikærter skal udblødes 8-10 timer inden de koges, mens de forkogte kikærter på dåse kan anvendes med det samme.
Anvender du kikærter på dåse skal du endelig ikke dræne kikærtelagen ned i vasken. Gem den og lav noget lækker af kikærternes aquafaba, som lagen også kaldes. Prøv for eksempel en vegansk mayonnaise.