At spise vegetarisk er en af de største indsatser, du som individ kan gøre for vores klima. Vi ønsker, at det skal være let at grille vegetarisk og give tip til, hvordan man griller klimasmart og give opskrifter, der vil friste selv den mest stædige kødspisere. Kombinationen af veggie bøffer, burgere, grøntsager og salater giver en virkelig vidunderlig, grøn grillaften!
Hvis du vil grille klimasmart, kan du lægge grønt på grillen og følge disse fire enkle tip. Held og lykke!
Vælg en miljøvenlig grill og miljømærket trækul. Undgå engangsgrill.
1. Spring tændvæsken over - elektriske lightere, fedtstenstændere eller tændpapir fungerer mindst lige så godt.
2. Ryd op efter dig selv og undgå kemikalier, når du rengør grillen.
3. Grill vegetarisk. Det gør en stor forskel, hvis du vælger vegetarisk protein eller grøntsager i stedet for de klassiske pølser og oksekød på grillen. Grillet grønt er så lækkert!
1. Forbered ved at forkoge. Hårde grøntsager som kartofler og rødbeder skal muligvis forkoges i et par minutter. Halvér derefter og grill med den skårne overflade på grillen. Dette forkorter også grilltiden!
2. Mindre stykker. Små grøntsager og løse stykker kan enten sættes på spyd eller placeres på en finere meshgrill, så de ikke falder ned på gløderne.
3. Tilbehør. Kombiner den grillede smag med tilbehør som avocado, saucer og ost. Det er blandingen af noget koldt og cremet sammen med det varme og ristede, der er så godt. Tilbehør gør underværker!
Selvom den enkleste måde - pensling med lidt olie og et drys salt - fungerer for de fleste grøntsager, er der flere metoder til at fremhæve forskellige smage og effekter.
1. Glaze. En glaze giver grøntsagerne en sød og karamelliseret overflade. Kan pensles på kort tid inden grill. Egnet til f.eks. Blomkålsteaks.
2. Marinade. En marinade bruges til at få smagene til at trænge ind i det, der skal grilles. Mariner i mindst 20 minutter, men helst længere. Tofu er god at marinere, fordi den let absorberer andre smag.
3. Tørgrill. Placer grøntsagerne på grillen uden olie eller marinade. Når de har grillede striber og er ordentligt møre, kan du vende dem i en dressing.
4. Rimme. Ligesom du kan salte kød for at gøre det mere mørt inden grill, kan metoden også bruges på grøntsager. Tykkere bladgrøntsager, såsom kål, kan med fordel saltes med salt for at mørne inden grill.
Vores økologiske frosne burgere er fremragende til at lægge grillen! Sådan laver du en lækker vegetarburger med grillet nektarin, avocadopuré og fetaostcreme: