Femkorns grydebrød

Brød & Bagværk
Serveringer: 4
Af

Ingredienser

økoloisk gær som en lille ært
3 1/2 dl koldt vand
2 tsk salt
1 tsk rørsukker
100 g femkornsflager
100 g grahamsspeltmel
ca. 250 g sigtet speltmel + ekstra til foldning af dejen
olie til hævefadet

Fremgangsmåde

Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt og sukker. Vær sikker på, at gæren er helt opløst.
Tilsæt melet og rør dejen sammen. Vurdér hvor meget mel, der skal i. Dejen skal være blød men ikke flydende. Når du har bagt brødet en enkelt gang, vil du vide, hvordan konsistensen skal være.
Dæk skålen med et klæde eller husholdningsfilm og lad dejen hæve mindst 12 timer – gerne længere. Lad dejen stå ved stuetemperatur. Det er vigtigt ikke at sætte den i køleskabet
Hæld dejen ud på et godt meldrysset bord og fold den sammen fire-fem gange fra hver side. Brug en spatel. Dejen bliver mere flydende under hævningen, og hvis den er for lind, tilsættes lidt mere hvedemel. 
Smør hævefadet med olie og læg dejen i igen.
Dæk fadet eller skålen med et bageklæde og lad dejen efterhæve ca. 2 timer, evt. længere.
Sæt den valgte gryde eller form plus låget i ovnen og tænd på 250 grader. Når temperaturen er nået, så lad ovnen stå endnu nogle minutter, så du er helt sikker på, at ovnen og formen er gennemvarme.
Tag gryden eller formen ud af ovnen og drys lidt mel i bunden. Hæld dejen over i formen, læg låget på og sæt hurtigt gryden/formen i ovnen igen. Hvis du bager i en form uden låg, så læg stanniol over formen og bind den omkring formen med snor, der kan tåle den høje temperatur.
Bag brødet 30 minutter. Skru ned til 225 grader og fjern låget eller stanniolen fra gryden/formen. I de følgende opskrifter er der varierende bagetider afhængig af portionens størrelse. 
Bag brødet færdigt endnu 15-20 minutter, eller til overfladen er smukt gylden.
Vip brødet ud af formen og lad det afkøle på en rist.
Skær ikke af brødet, før det er helt afkølet.

Lignende opskrifter